donderdag 27 september 2012

L'école commence...

Bonjour tout le monde!

De voorbije dagen zijn snel gepasseerd dus ik heb jullie nog wel enkele dingen te vertellen!
Eerst en vooral ben ik maandag gestart met de dagelijkse routine die ik hier nog wel even zal aanhouden. 
Om 7u30 staan de kinderen op om te ontbijten. Om 8u10 vertrekken we, met de auto, naar school. Om 8u45 beginnen de lessen. De meisjes moeten alleen maar afgezet worden maar Sebastien moet naar zijn klasje gebracht worden. De kinderen gaan naar le Lycée International en hebben dus verschillende keuzevakken naargelang van welk land ze komen.
'Mijn' kinderen volgen dus 'la section americaine' en 'la section française'. Dat wil zeggen dat ze enkele keren per week les krijgen in het Engels en de rest van de vakken in het Frans volgen.
Er zijn veel verschillende nationaliteiten aanwezig op school. Ik heb zelfs al Nederlands horen praten. En blijkbaar kan je dat ook volgen hier :)

Sebastien heeft school tot 16u15. Sommige dagen eindigt Rebecca ook op dat uur, ander dagen heeft zij les tot 17u. Magali heeft altijd les tot 17u. Dus eigenlijk best wel lange dagen voor de kinderen. 's Woensdags hebben Seb en Rebecca les tot 12u en Magali tot 12u30.

Ikzelf ga waarschijnlijk ook nog les volgen aan dezelfde school. Ze hebben speciale lessen voor ouders en/of au-pairs. Ik zit bij de 'avancés', wat eigenlijk best grappig is aangezien ik daar het enige 'jonge' meisje ben :) de rest zijn allemaal mama's. 4 van Spanje, 1 van Italië en 1 van Amerika. 2 keer/week ga ik 2u les volgen. De uren komen eigenlijk altijd goed overeen met de uren van de school, zodat ik zelf nog genoeg tijd heb om de kinderen te brengen of op te pikken.
Tegen morgen heb ik al 'huiswerk'. Ik moet een résumé schrijven over mijn beste en/of slechtste herinnering van Frankrijk :)

De voorbije dagen zijn al redelijk gevuld geweest. Elke avond na school maken de meisjes hun huiswerk en hou ik mij bezig met Sebastien. Hij krijgt ook elke avond een bad (want dat vindt hij echt geweldig) en mag daarna een filmpje zien.
Gisteren hebben we samen naar 'The Aristocats' gekeken, echt zalig! En hij vroeg zelfs om de film in het Frans te bekijken. Dus da's weer handig voor mijn Frans ook :)

Vandaag en morgen is het hier ook vrij druk. C'est le jour du déménagement. De verhuiswagen is hier vandaag met al hun spullen vanuit Amerika. Alles wordt hier vandaag en morgen dus een beetje meer op orde gezet. Binnenkort heb ik dus een eigen bed (in plaats van een gehuurd) :)

Het weer begint hier ook stilletjesaan te veranderen. Het wordt kouder en het heeft de voorbije dagen al vaak geregend. Gelukkig staat de chauffage al aan ;)

Binnenkort ga ik mij ook eens wagen aan het koken. Véronique heeft mij al eens gevraagd of ik dat zou zien zitten en dat ik dat gerust eens mag doen.
Magali is al eens komen polsen of ik vaak gekruid eten maak - want dat lusten Seb en zij niet graag. :) Iets om rekening mee te houden dus ;)
Als ik overdag thuis ben, eten we 's middags vaak de restjes van de avond ervoor. Gisteren hebben we een ovenschotel gegeten, asperges met hesp errond met kaassaus! Best lekker hoor :) al was niet iedereen het daarmee eens!
's Avonds eten we altijd iets van vlees met groenten. En daarna yoghurt en een stuk fruit. Dat zal niet meer veranderen denk ik :) ik ben er al aan gewend!

Morgen gaat Véronique haar eigen auto oppikken in de garage (momenteel rijden ze nog met huurauto's). Dit weekend gaan ze met mij rondrijden en kan ik de auto wat gewoon worden. 't is een automatique dus dat zal aanpassen zijn. Maar 't lijkt mij niet zo moeilijk! :D de weg naar school heb ik alleszins al gememoriseerd, dat zal geen probleem zijn.
Zaterdag gaat Magali voor de eerste keer lessen paardrijden volgen. Rebecca gaat tennissen. Er zijn tennisvelden hier, op 100m van het huis, dus da's heel gemakkelijk.
Seb zou normaal ook gaan tennissen maar hij is nog te jong blijkbaar.

Ondertussen heb ik ook al enkele au-pairs ontmoet die hier in de buurt wonen. Er zijn er ook veel die hun kinderen aan dezelfde school komen afzetten. Binnenkort kunnen we dus eens afspreken om iets samen te doen. Ik kijk er al naar uit!

Ik denk dat ik alles zo ongeveer verteld heb :) ik heb het hier echt wel naar mijn zin en ik denk dat het gezin ook wel tevreden is.
Eind oktober begint Véronique ook te werken dus zal ik alles meer op mij moeten nemen. Maar eerlijk gezegd kan ik al niet wachten tot het zover is!
Enfin, binnenkort meer nieuws! :)

A la prochaine fois!

zondag 23 september 2012

Eerste indrukken


Gisteren was het dan eindelijk zover! D-day! Eigenlijk was ik niet zo zenuwachtig als toen ik naar Boa Vista vertrok, ik heb het precies allemaal anders beleefd deze keer :)

Om 11u13 heb ik de TGV genomen naar Parijs, Gare du Nord. Onderweg half geslapen en rondgekeken en voor ik het besefte, was ik al gearriveerd. Daar had ik afgesproken met Tinne, een vriendin van in’t middelbaar. Ongelooflijk lang geleden dat ‘k haar nog gezien had en dan kom ik ze weer tegen in Parijs, hoe fancy ;) 

Daarna de taxi genomen naar Noisy-le-Roi. Op een dik halfuurtje was ik daar en kwam ik aan een poort met een intercom. Dus, zoeken naar hun familienaam en dan hebben zij ons binnengelaten. Je komt dan in een soort van domein, omringd door graspleinen en bos/bomen. Er zijn hier maar enkele ‘straten’ maar de auto’s rijden hier zo traag dat je hier gerust op straat kan spelen etc.
De tuinen van de huizen gaan allemaal over in een groot grasplein met bomen, dus iedereen heeft eigenlijk een gigantische tuin. In de zomer (en nu nog eigenlijk) kan je hier dus constant buiten zitten, wandelen, spelen,…

Het gezin heeft mij supergoed ontvangen. Ze hebben mij onmiddellijk mijn kamer getoond, die echt mooi is en groot. Daarna hebben we iets gedronken op het terras. De kindjes zijn dan ook komen hallo zeggen en de meisjes hadden allebei iets gemaakt voor mij. Van Rebecca heb ik een soort van collage gekregen en Magali had een kaartje op mijn bureau gelegd. Echt superlief. Van het hele gezin heb ik chocolade en een reisgids van Parijs (in het Frans!) en een kaartje gekregen. In het begin wist ik niet zo goed wat ik allemaal moest zeggen maar het is een heel geanimeerd gezin, de kinderen praten constant en vertellen over vanalles en nog wat :) dus genante stiltes, dat bestaat hier niet!

Sebastien, de jongste, wou mij graag laten zien hoe hij in een boom klimt. Dus werd ik al snel meegenomen doorheen de ‘tuin’. De kinderen hebben allemaal hun eigen boom, die ook een naam gekregen heeft. Daar klimmen ze dan in :) ook ik mocht mijn eigen boom kiezen natuurlijk, maar ik heb er nog geen naam voor gevonden :)

’s Avonds hebben we allemaal samen gegeten, ’t was een soort van varkensvlees/ribbetjes achtig met broccoli. Geen aardappelen of pasta ofzo, ze eten alleen groenten en vlees. Na het hoofdgerecht eten zij yoghurt met suiker en nadien nog een stuk fruit. Dat is hun gewoonte blijkbaar :) ik heb mij alleen maar aan de yoghurt gehouden (petit suisse’kes, voor de kenners).
Elke zaterdagavond houden ze, traditiegewijs, filmavond. Er werd al snel gekozen voor Harry Potter, bangelijk! John maakte ondertussen popcorn en al snel hadden we een gezellige avond voor de televisie :)
Daarna ben ik gaan slapen om van de vermoeiende dag te bekomen.

Het grappige is ook, het gezin is nog maar net verhuisd van Amerika en al hun meubels moeten nog toekomen of zijn besteld. Dus nu is alles hier in huis gehuurd, tot de lakens op mijn bed :) dus nu is het hier nog vrij basic maar binnen 2 weken zou normaal al hun gerief hier moeten zijn.

Deze ochtend kregen we pannenkoeken als ontbijt, met mable syrup. Je ziet wel duidelijk de Amerikaanse invloeden hier ;) maar dat zal ik ook wel snel gewoon zijn.
De kinderen praten onderling Engels maar zodra alles hier in orde is en alles een beetje een routine geworden is, ga ik Frans praten met hen.
Voorlopig is het echt heel schattig om hen Engels (vooral Amerikaans natuurlijk) te horen praten. De jongste zijn stopwoord is ‘But anyway…’. Heel grappig om te horen.

Vandaag gaan ze allerlei noodzakelijke dingen voor het huis aankopen, zoals een droogmachine en bureau’s voor de meisjes. Aangezien dat nu niet zo interessant is, ga ik thuisblijven. Ik ga eens rondwandelen in de wijk en foto’s nemen voor jullie! :)

Morgen moeten de kinderen weer naar school en ga ik hen mee wegbrengen. Ik ben benieuwd.
A la prochaine fois!

Mijn kamer

Mijn badkamer

Mijn douche

Kamer

Uitzicht vanop mijn kamer

Trap

Woonkamer (met gehuurde meubels)

Keuken

Tuin

Huis vanuit tuin

Sushi

woensdag 5 september 2012

22 september - D-day!

Na lang twijfelen is het dan eindelijk zover. Op 22 september vertrek ik voor een jaar naar Noisy-le-Roi (Frankrijk)!
Tot juli 2013 ga ik daar als au-pair aan de slag in een superfijn gezinnetje.

Ik wist eigenlijk al een tijdje dat ik graag au-pair zou worden maar ik had mij te laat ingeschreven om nog in september te kunnen vertrekken. Via een vriend (bedankt Robby!) ben ik dan op een site beland waarop ik mij heb ingeschreven. Kort daarna heb ik al reactie gekregen van John&Véronique.
Na een tijdje heen-en-weer gemail is het vorig weekend tot een skype-gesprek gekomen. Dat is allemaal supergoed meegevallen en de beslissing was dan ook snel genomen!:)

John & Véronique wonen in een gezellig huis in Noisy-le-Roi, een heel rustig dorpje op 15km van Parijs.
Ze hebben 3 kindjes; Magali (11jaar), Rebecca (9jaar) en Sebastien (5jaar). Ik heb de kindjes al eens snel ontmoet via skype en 't zagen er echt leuke kindjes uit. Vooral de kleinste heeft mijn hart gestolen:)
Het gezin heeft net 8 jaar in Amerika gewoond en zijn nog maar net terug verhuisd naar Frankrijk. De kindjes kunnen dus perfect Engels en Frans (dat is hen ook altijd aangeleerd).

Nu heb ik nog eventjes de tijd om alles in orde te krijgen voor mijn vertrek. Maar 't wordt sowieso spannend!
Ik kijk er al  naar uit! :)